Brightspace

Om onze studenten nu en in de toekomst goed en modern onderwijs te kunnen blijven geven, zijn we overgestapt op een nieuw toekomstgericht leermanagementsysteem (LMS) "Brightspace" als vervanging voor het huidige Blackboard.

Brightspace
  • Status In gebruik
  • Doel Alles op één plek

Brightspace moet ervoor zorgen dat blended leren binnen Avans digitaal optimaal wordt ondersteund. Je kunt hierbij denken aan het vinden van het cursusaanbod, samenwerken met docenten en medestudenten op afstand, videodeling, feedback vragen van een docent of het inzetten van een quizmodule om kennis te activeren, te testen en feedback te geven. 

Al nieuwsgierig geworden naar wat Brightspace te bieden heeft? Bekijk dan de korte introductievideo en ga vervolgens zelf aan de slag en ontdek wat voor jou het beste en het handigste is in het nieuwe systeem.

Implementatie

In januari van dit jaar zijn we na uitgebreid vooronderzoek en een aanbestedingstraject gestart met de implementatie van Brightspace, de vervanger voor Blackboard. Vanaf september 2020 maken de eerste 8.000 studenten gebruik van dit systeem.

Na deze eerste groep volgen nog 3 groepen. We kiezen bewust voor een gefaseerde implementatie, zodat we de kwaliteit van ondersteuning en training kunnen garanderen. Daarnaast creëren we hiermee als organisatie ruimte om te leren en deze geleerde lessen weer bij de volgende academies in te brengen. Alle studenten en docenten zijn op deze manier vanaf september 2021 overgestapt naar Brightspace.

Tekening LMS

Avansbrede voorbereiding gestart 

Lesblok 3 staat in het teken van voorbereiden. Denk hierbij aan het leren kennen van Brightspace, het opstellen van een Avansbrede basisinrichting, het realiseren van technische koppelingen met andere Avanssystemen en het ontwikkelen van een trainingsplan en trainingen. We betrekken de verschillende stakeholders binnen Avans zoveel mogelijk, onder andere door het organiseren van procesworkshops en reviewsessies. En bijvoorbeeld door het rekruten en opleiden van de eerste groep Brightspace- trainers, die straks Avansbreed ingezet gaan worden. 

Wanneer gaat jouw academie over? 

Het vervangen van het huidige Blackboard is een omvangrijke operatie. De academies konden daarom aangeven wanneer zij het liefst over willen gaan. Bijna alle academies hebben hun eerste voorkeursmoment toegewezen gekregen en enkele academies hun tweede voorkeursmoment. Benieuwd vanaf wanneer jij hiermee te maken krijgt? Kijk dan in onderstaand overzicht.  

Implementatieplanning Brightspace

Implementatieteam op locatie 

Om deze verandering goed te begeleiden, werken we met een decentraal projectteam per academie. Dit projectteam bestaat onder andere uit een implementatieleider, key-users en de ICTO coach. Vanaf lesblok 4 starten we met de eerste decentrale projectteams bij de academies AAFM, AVD en AMIB. Daarnaast stapt ook Ontwikkelen@avans op deze trein. Zij willen alle BDB-trajecten vanaf september 2020 digitaal ondersteunen door dit nieuwe leermanagementsysteem. 

Het contract met Blackboard loopt eind 2021 af. Dat betekent dat we voor die tijd met alle opleidingen overstappen naar Brightspace.

Contact

Wil je meer informatie of heb je vragen of opmerkingen over dit project? Neem dan contact op met Thijs van Dongen, Projectleider Brightspace.

Laat je inspireren!

Verhalen en ervaringen uit de praktijk!

Betrokkenheid en nazorg voor succesvolle implementatie Hireserve

Dit voorjaar is een nieuwe online module voor het werven en aannemen van nieuwe Avans medewerkers geïntroduceerd, Hireserve. Het implementeren van zo’n online recruitmentmodule is een behoorlijke klus. En heel...

Technologie & Data
Meer informatie

Studenten helpen mee met ontwikkeling Avans One

Voor studenten, docenten en medewerkers die tijdens hun studie of werk onderwijsgerelateerde of ondersteunende taken willen uitvoeren en informatie nodig hebben komt er Avans One (voorheen Avans Portaal). Als eerste...

Technologie & Data Onderwijs
Meer informatie

Implementatie Brightspace in volle gang

Het zijn bijzondere tijden, het coronavirus houdt iedereen veelal thuis, en Avans kraakt van de digitalisering. Het team dat verantwoordelijk is voor de implementatie van het nieuwe Leer Management Systeem (LMS),...

1 3