Implementatie Brightspace in volle gang

Het zijn bijzondere tijden, het coronavirus houdt iedereen veelal thuis, en Avans kraakt van de digitalisering. Het team dat verantwoordelijk is voor de implementatie van het nieuwe Leer Management Systeem (LMS), Brightspace, werkt net als iedereen hard door. Bert Leene is teamlid van het implementatieteam en zet nu ook een tandje bij. Daarnaast is hij verbonden aan de Academie voor Deeltijd, één van de academies/diensten, die als eerste overgaan op Brightspace.

Brightspace
  • Tags Technologie & Data

Voor Bert zijn dit drukke tijden. 
Sinds twee weken is hij vooral bezig geweest met docenten op weg helpen met het verzorgen van online lessen en vergaderen via Teams. Aan de ene kant leuk om te zien hoe collega’s nu aan de slag gaan met de bestaande digitale middelen, aan de andere kant vergt het even wat tijd om te wennen. “We zijn door de omstandigheden in een nieuwe situatie terecht gekomen. Docenten zijn nu druk bezig hun lessen online te zetten en lopen nu tegen allerlei zaken aan waar ze eerst niet aan hadden gedacht.” aldus Bert. “Toch liggen we nog op schema, testjes worden gemaakt, vragenrondes zijn gehouden en in april beginnen we bij onze academie met trainingen. We wilden dat face to face doen, maar nu wordt dat natuurlijk live online trainen. We zijn erg benieuwd hoe die trainingen verlopen, maar hebben zo het idee dat tegen de tijd dat we op deze manier gaan trainen, het digitale aspect geen probleem meer mag zijn.”

Met de aanloop naar het module-onderwijs was Brightspace bedoeld als product om het nieuwe onderwijs vorm te geven. Brightspace helpt hierbij omdat het veel intuïtiever is dan Blackboard. Dit betekent dat het plaatsen van content een stuk makkelijker gaat. Verder heeft Brightspace een onderdeel Learning Analytics, wat essentieel is voor online leren. Je kunt hiermee goed inzicht krijgen in de leerresultaten van de studenten en een ander voordeel is dat je met Brightspace een course heel makkelijk “blended” kunt maken. Dit laatste zal misschien wel sneller gaan, nu we thuis onze lessen aan het digitaliseren zijn. Of zoals Bert het nu aangeeft: “Ik denk dat de implementatie van Brightspace nu iets uitdagender wordt omdat docenten nu heel veel ervaring opdoen met online experimenten. En er nu misschien meer van verwachten.”