Wat betekent de Ambitie voor mij als docent

Als docent is je werkdag erg divers en vaak druk. Je geeft colleges en bereidt ze voor, begeleidt studenten, kijkt tentamens na, overlegt met collega’s en voert administratieve taken uit. Soms bezoek je bedrijven en instellingen omdat je studenten werken aan projecten in co-creatie met onze praktijkpartners. Al die werkzaamheden maken het best lastig om voldoende aandacht aan je studenten te besteden. Ambitie 2025 gaat je hierbij helpen.

Ambitie 2025 betekent goed nieuws voor onze studenten, die meer keuzevrijheid krijgen en hun eigen leerroute kunnen bepalen. Maar flexibel onderwijs heeft ook voordelen voor jou als docent.

  • Je plaatst de door jou ontwikkelde modules zelf in AvansEduPlatform. Dat betekent dat je geen dubbel werk doet en dus efficiënter werkt. Ook wordt het eenvoudiger om het curriculum bij te stellen waardoor je makkelijker kunt inspelen op de veranderende vraag vanuit de maatschappij.

  • Je werkt meer interdisciplinair, omdat studenten van andere opleidingen keuzemodules kunnen volgen bij ons, over de opleidingen heen.

  • Jij en jouw collega’s hebben regelmatig contact met de praktijkpartners. Zo blijf je als docent up-to-date als het gaat om de laatste ontwikkelingen binnen jouw vakgebied.

  • Als zelforganiserend team van professionals, krijg je meer vrijheid om je werk en de samenwerking goed te organiseren en erover mee te beslissen.

  • Ondertussen draag je ook bij aan de ontwikkeling en verbetering van het curriculum. Jouw studenten verdienen onderwijs dat het beste aansluit op hun eigen leerroute. Je participeert daarom samen met collega-docenten in Teacher Design Teams.

  • Samen met praktijkpartners en onderzoekers bepaal je hoe onderwijs en onderzoek elkaar versterken.

Video

Veel van onze medewerkers zijn nu al aan de slag om het onderwijs en onderzoek van de toekomst vorm te geven. In Teacher Design Teams werken ze aan een nieuw curriculum, steeds meer teams werken zelforganiserend en docenten kiezen welke docentrol het beste bij ze past. Wat vinden onze medewerkers eigenlijk van Ambitie 2025? Bekijk onderstaande video voor een impressie.

Podcast

Bij Avans maken we samen radio om stil te staan bij onze successen. Maar ook bij wat minder goed gaat. Met een knipoog naar onszelf. In de uitzending over experimenten in vogelvlucht gingen we in gesprek met collega’s over experimenten in hun onderwijs.

Leercoach Laura sprak over de vorming van Teacher Design Teams binnen haar academie. Luister de podcast hier terug.

Docent William Aarts ging in op zijn ervaringen met het vormgeven van onderwijs over academies heen. Luister de podcast terug.

En docent Esmeralda vertelde over de blauwdrukontwikkeling bij haar academie. De podcast van Esmeralda vind je hier.

In de uitzending met als thema beleving vertelde Judith hoe zij docenten inspireert om onder andere nieuwe werkvormen te gebruiken en het Blended Learning Inspiratie Café dat zij heeft opgezet. Beluister de podcast.