Eerste academies enthousiast gestart met Brightspace

Begin 2020 zijn we gestart met de implementatie van het gebruiksvriendelijke Leermanagementsysteem Brightspace; de vervanger van Blackboard. Inmiddels ligt er een basisinrichting van het systeem, is een aantal trainers klaargestoomd en zijn de eerste academies van start gegaan met het intuïtieve Brightspace systeem.

Brightspace
  • Tags Technologie & Data

De starters

Avans academies hebben zelf mogen bepalen in welk blok de implementatie voor hen gewenst was. AAFM, AVD, AMIB en Ontwikkelen@avans hebben gekozen voor het huidige lesblok 4. Dat betekent dat 352 docenten op dit moment getraind worden. Dat proces gaat ook in deze coronatijd gewoon door. Het grote verschil is natuurlijk wel, dat alle trainingen online verlopen. Per academie zorgt het decentraal projectteam ervoor, dat het geheel in goede banen wordt geleid. Zo’n team bestaat uit een implementatieleider, key-users en de ICTO Coach. Vanaf september werken deze academies voor nagenoeg alle opleidingen met Brightspace en is Blackboard bij hen verleden tijd.

Studiejaar 2020-2021

Komend studiejaar 2020-2021 volgen alle andere academies. Toevallig heeft geen enkele academie zich aangemeld voor lesblok 1. Dat komt eigenlijk goed uit, want het is hét perfecte moment om alle verbeterpunten goed te kunnen verwerken. In lesblok 2, 3 en 4 kan dan daarop voortgeborduurd worden. Bij de start van studiejaar 2021-2022 zullen alle academies overgegaan zijn op Brightspace.

Koppelingen

Het implementatieteam is momenteel druk bezig om diverse koppelingen, die in Blackboard ook aanwezig waren, over te zetten. Denk aan koppelingen met FeedbackFruits en MyMedia. Maar ook een koppeling met Osiris staat op de planning; iets wat met Blackboard niet mogelijk was. En dat is natuurlijk een mooie vooruitgang. Als de koppeling van Osiris naar Blackboard actief is, valt zelfs te denken aan het terugsturen van data. Dat beoordelingen die gegeven zijn in Brightspace ook automatisch in Osiris komen te staan. Het is nog toekomstmuziek, maar er wordt hard gewerkt om deze innovatieve ideeën te realiseren.

Tekening LMS