Studentenwelzijn en de invloed op studiesucces

“Studentwelzijn is een belangrijk thema, want als een student goed in zijn vel zit, heeft dat direct een positief effect op zijn of haar studieresultaten. Helaas spelen er rondom studentwelzijn nog wel wat issues. Een onderzoek van Windesheim uit 2019 wijst uit dat 1 op de 4 studenten burn-outklachten ervaart. Een ruime meerderheid ervaart prestatiedruk. Studenten zijn soms eenzaam en hebben problemen met slapen. Ook het alcohol- en middelengebruik onder studenten is hoog. De cijfers liegen er dus niet om.” Aldus Mischa van Jaarsveld.

Mischa is docent HRM, mentor en studieloopbaanbegeleider aan de opleiding HRM in Den Bosch. Ze neemt deel aan de werkgroep Studentenwelzijn, volgde tijdens de coronapandemie de opleiding tot leefstijlcoach en ontwikkelde en verzorgt workshops over gezonder leven via Avans Extra voor studenten van heel Avans. Het welzijn van studenten gaat haar aan het hart omdat de studententijd volgens haar een leuke en leerzame periode moet zijn. Een periode waarin studenten zelfvertrouwen opbouwen en leren omgaan met tegenslagen, waardoor ze op het moment dat ze overstappen naar de praktijk stevig in hun schoenen staan. Dat Mischa affiniteit heeft met studentenwelzijn is dus wel duidelijk. Dat bewijst ze ook nog eens met haar bijna afgeronde Edubook ‘Veerkracht: Life Skills voor vitaliteit en geluk’. Digitaal onderwijsmateriaal voor hbo-instellingen om studenten op te leiden tot veerkrachtige professionals.

"Deze tijd legt veel druk op jongeren"

Mischa van Jaarsveld, Docent HRM, mentor en studieloopbaanbegeleider

Sociale verbinding

”Studentenwelzijn betekent voor mij dat het goed gaat met al onze studenten, zowel mentaal als fysiek”, vertelt Mischa. “Als dat in balans is, halen ze het beste uit zichzelf. Deze tijd legt veel druk op jongeren, maar ze leggen zichzelf ook veel druk op. Social media speelt daarbij een grote rol. Ze zetten een beeld neer waar jongeren zich graag aan willen spiegelen en het neemt ook zoveel tijd in beslag dat leuke dingen er vaak bij inschieten. En dan de studiekeuze. Er zijn zoveel mogelijkheden dat ze bang zijn de verkeerde keuze te maken. Er zit natuurlijk ook een financiële druk op. De coronaperiode heeft met zijn strenge lockdown geen goed gedaan. Studenten kampen met eenzaamheid en ervaren stress. Het is lastig om ze weer terug de schoolbanken in te krijgen. Kijk naar het Grand Café in Den Bosch. Daar was het altijd gezellig druk, maar nu is het leeg en gebeurt er weinig. Er is meer afstand tussen school en student. Dat vind ik jammer, want sociale verbinding is zo belangrijk voor studentenwelzijn. Voor ons allemaal eigenlijk. Daarom is het belangrijk dat we elkaar ontmoeten. Anderzijds zijn er ook heel veel mooie dingen ontstaan uit de coronacrisis. Denk aan alle digitale middelen waardoor we veel efficiënter met elkaar samenwerken op afstand. Daar moeten we ook de voordelen uit halen. Zo geef ik online workshops over gezonder leven; over slaap, voeding en bewegen. Online bereik ik Avans-studenten die overal zitten, overal vandaan komen. De drempel is laag.”

"De wil om te ontwikkelen maakt het werken met studenten zo leuk”

Mischa van Jaarsveld, Docent HRM, mentor en studieloopbaanbegeleider

In beweging

“De online workshops zijn heel leuk om te geven. Iedere dinsdagmiddag zitten ze vol met een groep van maximaal 20 studenten. In deze bijeenkomsten breng ik met studenten hun slaap, eet of beweegpatroon in kaart en vraag ik wat ze eventueel willen veranderen. Ik geef deze workshop ook wel eens aan volwassen, maar studenten reageren veel constructiever. Zij zijn gemotiveerd om stappen te zetten en zijn meer in beweging te krijgen. In tegenstelling tot volwassenen die vaak al wat vaster zitten in hun patronen. De wil om te ontwikkelen maakt het werken met studenten zo leuk.”

Terug naar school

“We zien de online mogelijkheden. Aan de andere kant is het belangrijk dat we elkaar zien, om aan verbinding te werken. Het is allemaal wel makkelijk en efficiënt om via Teams met elkaar te werken, maar uit onderzoek blijkt dat fysieke lessen een beter leerrendement opleveren. Je moet met elkaar van gedachten wisselen, betekenis geven aan wat je hoort tijdens de les en met elkaar in discussie gaan. Dat is veel moelijker online. Studenten leren van elkaar en niet van alleen op hun zolderkamertje te zitten. Daarnaast wil ik studenten een leuke studietijd geven. Het moet leuk zijn om zelfs voor dat ene lesuurtje naar school te komen.

"Hoe mooi zou het zijn als we met elkaar gaan sporten"

Mischa van Jaarsveld, docent HRM, mentor en studieloopbaanbegeleider

Daar spelen wij als docent ook een rol in. Tijdens onze teamdag zijn we daarover in gesprek gegaan. We gaan weer samen met studenten activiteiten organiseren, gastsprekers uitnodigen, collegetours aanbieden, bedrijfsbezoeken afleggen. Maar ook gewoon gezellig met elkaar borrelen in het Grand Cafe op donderdag- of vrijdagmiddag om de week af te sluiten. En hoe mooi zou het zijn als we met elkaar gaan sporten. We hebben bij Avans in Den Bosch prachtige tuinen waar we nog niet veel mee doen. Hoe leuk zou het zijn als je daar met elkaar kunt sporten onder begeleiding van een trainer. Of tijdens een tussenuur met elkaar een uurtje kunnen basketballen of jeu de boules spelen. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het gaat om even wat anders. En dat studenten naar school komen omdat het meer is dan studeren alleen.”

Een fijn leerklimaat

“Laten we met elkaar bouwen aan een soort campus, zoals je dat in Amerika en Canada ook ziet. Waarin we dicht bij elkaar staan; studenten met ons en studenten onderling. Avans doet al veel om dit te bereiken, maar we kunnen hier allemaal ons steentje aan bijdragen. Uit onderzoek blijkt dat studenten hun problemen niet gemakkelijk op school bespreken. Het is dus niet altijd zichtbaar hoe het met studenten gaat, dat blijkt ook uit onze eigen welzijnsmonitor. Er is best veel onzichtbaar leed denk ik en daardoor ongelijkheid. Hiermee kunnen wij studenten een handje helpen. Durf aan studenten te vragen hoe zij zich voelen. Niet alleen mentaal, maar ook fysiek, want dat element wordt vaak vergeten. We kunnen zo problemen eerder signaleren. Ik wil helemaal niet de nadruk leggen op hoe slecht het met onze studenten gaat, want met veel studenten gaat het ook gewoon hartstikke goed. Het gaat mij om het creëren van een fijn leerklimaat.”

Investeren in studentenwelzijn

Een speerpunt van Ambitie 2025 is het welzijn van onze studenten. Wendbaarheid en veerkracht zijn eigenschappen die steeds belangrijker worden in een snel veranderende maatschappij. Door te investeren in begeleiding en het inzetten van interventies vergroten we de veerkracht van onze studenten.