Welzijnsmonitor helpt studenten mentaal sterker te staan

Vanaf februari kunnen voortaan alle Avans-studenten de Welzijnsmonitor gebruiken. Deze tool werd door Avans zelf ontwikkeld – uniek voor een Nederlandse hogeschool. De applicatie geeft studenten inzicht in hun welzijn en biedt hulp om succesvoller en prettiger te studeren. Doel is om preventief het mentale welzijn van studenten te versterken. Daarnaast biedt het Avans de kans om het onderwijs ‘stressvrijer’ te maken en het ondersteuningsaanbod zo scherp mogelijk aan te passen aan de behoeften van de student.

Persoonlijke groei

Jessica Nooij is beleidsonderzoeker en data-scientist bij Avans en is betrokken bij de ontwikkeling van de Welzijnsmonitor. “Bij Avans hebben we ons ten doel gesteld om echt voor al onze studenten persoonlijke groei te bereiken. Maar we hebben 37.000 studenten. Hoe weten we dan hoe het met ‘de student’ gaat? Dus we hebben iets gebouwd wat de student helpt om te zien: ‘wat is jouw welzijn?’ En als je dat dan weet, wat heb je nodig en waar kun je dat bij Avans vinden?”

De Welzijnsmonitor werd eind vorig jaar al bij 8 Avans-academies geïntroduceerd en eerder al door een testpanel uitgeprobeerd. De reacties zijn positief: “Allereerst een supergoed concept! Heel erg goed systeem dat je door middel van een veerkrachtmeting inzicht krijgt in waar je staat, waar verbeterpunten zijn en het belangrijkste hoe je deze kan oppakken”, aldus een deelnemer van het testpanel. Een andere student: “Na het inloggen kreeg ik meteen een overzicht te zien, waardoor het meteen duidelijk was waar ik op moest klikken en waar ik naartoe moest. Dit vind ik persoonlijk heel fijn, omdat je in één blik kunt zien wat de voortgang is en wat je eventueel nog kunt doen.”

Persoonlijke feedback

Studenten starten met een ‘veerkrachtmeting’. Op basis daarvan krijgen ze aanbevelingen voor verdiepende modules die ze kunnen volgen. Denk aan mindfulness, motivatie of leerstrategieën. Na het invullen van verdiepende vragenlijsten krijgen studenten persoonlijk feedback. Op basis van de input van studenten kan de applicatie meteen een toepasselijk hulpmiddel bieden. Van trainingen in Avans Extra tot een doorverwijzing naar Student Support. Avans ontwikkelde de Welzijnsmonitor volledig in eigen huis, waardoor de dataopslag intern gebeurt. Op die manier is de privacy van de gebruikers gegarandeerd. Studenten bepalen zelf welke gegevens ze bijvoorbeeld met studentbegeleiders delen.

Toekomst

Een aantal academies heeft de Welzijnsmonitor al verwerkt in hun eigen opleidingsprogramma. Het is uiteindelijk de bedoeling dat dat bij alle academies van Avans gebeurt. Ook moeten alumni van Avans over een tijdje de mogelijkheid hebben om gebruik te maken van de Welzijnsmonitor.