Samen ontwikkelen én ruimte voor open werksfeer met agile werken

Suzie Kamer werkte bij Avans als online marketeer en maakte begin dit jaar de overstap naar een voor haar nieuwe rol als product owner van Avans One. Een mooie uitdaging, waarbij ook het agile werken dagelijkse praktijk werd. Hoe ze dat ervaart? Dat deelt ze graag!

Mooie stap in het diepe

In februari 2021 startte Suzie als product owner. Niet echt een teamleider, maar wel een meer strategische rol dan voorheen. Die rol trok haar en was de grootste reden om te solliciteren. Suzie: “Ik ben als product owner van Avans One verantwoordelijk voor waar het team heengaat, en wat het team wanneer doet. Voor mij een gave stap om te kunnen maken bij Avans. Ik had ook wel eens eerder apps laten ontwikkelen, maar niet met een in-house team. Dus wat dat betreft is het tevens een mooie, nieuwe sprong in het diepe. En een stap die – naar nu blijkt – gelukkig snel went. En dat komt voornamelijk door het hele fijne team waar ik in terecht ben gekomen. In het begin is het altijd even spannend en afwachten hoe de klik is. Maar het ging heel goed en natuurlijk. Het team is heel meewerkend en geeft goed uitleg.”

Sprints en meer

Van tevoren had Suzie zich uiteraard wel een voorstelling gemaakt van wat haar nieuwe rol inhield. “Maar je weet toch pas echt wat het inhoudt als je ermee aan de slag gaat”, zo geeft ze aan. “Er wordt zo ontzettend veel ontwikkeld door zoveel toegewijde product owners en teams. Daar had ik echt geen weet van. Ik vond zelf in het begin die berg aan nieuwe technische termen wel even wennen. En het sprintritme. Een sprint is een periode waarbinnen je een (deel)project afrondt en duurt bij ons altijd drie weken. Daarna is er een sprintreview waar je de resultaten deelt. Een soort vast ritme dus, waar je in terecht komt. Ook ben ik veel in gesprek met mijn zogeheten stakeholders. Denk aan andere product owners, directies, teams en collega’s. Dat ligt me goed en vind ik echt leuk om te doen. Het gesprek aangaan, behoeftes ophalen en dan doorvertalen naar concrete acties.”

De wereld van Avans One

Avans One is aan het begin van dit studiejaar gelanceerd als studentenapp. Inmiddels zijn er al ongeveer 30.000 gebruikers en wordt de informatie in de app aangepast op de gewenste rol bij Avans: student, docent of medewerker. Die versie wordt de komende tijd doorontwikkeld en daarvoor zijn we nu veel in gesprek met collega’s. We starten bij zaken waar de meeste mensen profijt van hebben. Er zijn zoveel systemen en wensen, dus kijken we eerst naar koppelingen waar we tegelijkertijd veel mensen blij mee kunnen maken. “Mijn voorganger Claudia Vreeswijk heeft samen met het team al veel gedaan en opgezet. Studenten waren vanaf de eerste voorbereidingen aangehaakt om mee te testen en feedback te geven. Dat is heel waardevol geweest en uiteraard nog steeds. Hetzelfde proces van ondervragen en testen hanteren we nu ook met medewerkers. Zo krijgen we goed in beeld wat de grootste behoeftes zijn en waar we het best op in kunnen spelen. Deze wensen plaatsen we dan op het backlog en plannen we tijdens een sprint.”

Avans One over een jaar?

Suzie: “We merken, dat er veel vraag is naar een webversie van Avans One. Het zou hartstikke mooi zijn, als we hier volgend jaar de eerste versie van hebben staan. Op een desktop kan je gewoon meer laten zien dan binnen app. Je kunt dus meer aanbieden. En we willen daarnaast heel graag meer personaliseren. Dat systemen of koppelingen voor een student of medewerker zichtbaar worden, als ze relevant zijn. Avans One echt slimmer maken, zodat je alleen informatie ziet waar je behoefte aan hebt.”

Avans One Visie

Retrospective

Het agile werken bevalt me goed. Het voegt ook iets heel waardevols toe, dat ik nog niet op deze manier kende. Aan het einde van elke sprint is er namelijk een zogeheten ‘retrospective’. Dan blikken we inhoudelijk terug op de voorbije periode, maar is er tevens structureel tijd en ruimte om te vragen hoe het gaat. Dat zorgt voor een heel hechte band binnen het team. Er ontstaat een open werksfeer waarin zaken echt uitgesproken kunnen worden, en daarmee leren we elkaar nog beter kennen. Echt een hele mooie en waardevolle toevoeging!

Tot slot

Een oproepje voor mocht je Avans One nog niet op je mobiel hebben staan: downloaden! Meer informatie over de app vind je via deze link.