‘Met SWITCH zeggen we tegen uitvallers: we zorgen dat het goedkomt’

Succesvol studeren lukt als je lekker in je vel zit. Daarom heeft Avans grote ambities op het gebied van studentenwelzijn. De SWITCH-training bijvoorbeeld, voor als je twijfelt of je wel de juiste studiekeuze hebt gemaakt.

Student die kan deelnemen aan het Switch programma wanneer ze twijfelt over haar studiekeuze.

Ze zou zelf een typische SWITCH-deelnemer zijn geweest, vertelt projectleider Eva-Lisa Janssen. “Ik ben in 2012 begonnen met een studie aan de Sociale Academie van Avans. Dat bleek toch niet wat ik wilde. Toen ben ik overgestapt naar BUAS, maar ook daar kon ik mijn draai niet vinden. Dus ging ik weer terug naar Avans, voor een studie Communicatie deze keer. Die heb ik succesvol afgerond. Maar als SWITCH in die tijd had bestaan, had dat misschien wel een overstap gescheeld.”

Hoe?

“Doordat SWITCH me zo goed bij mijn keuze had laten stilstaan, dat ik zeer waarschijnlijk meteen de juiste keus had gemaakt.”

Voor wie is SWITCH bedoeld?

“Voor Avans-studenten die twijfelen of ze de juiste studiekeus hebben gemaakt. Of die zich al hebben laten uitschrijven.”

Studentenwelzijn - Switch

Wat kan ik als student verwachten als ik meedoe?

“Je gaat de diepte in, onderzoekt je persoonlijke drijfveren en keuzes. Daarmee werken we toe naar een nieuw keuzemoment. Dat wil niet zeggen dat iedereen op het eind een definitieve keuze maakt voor een nieuwe studie. Je hebt door wat je hebt geleerd in ieder geval een goede basis om te kiezen.”

Hoe ziet dat er concreet uit?

“We werken in kleine groepjes, met studenten uit verschillende richtingen. Dat je het samen doet, geeft al snel het gevoel dat je er niet alleen voor staat. Je komt 6 weken lang elke week een dagdeel bij elkaar en krijgt huiswerk. Een deel van de bijeenkomsten is speciaal voor SWITCH opgezet, maar deelnemers hebben ook de mogelijkheid om trainingen van Avans Extra te volgen. Het programma bestaat uit 3 onderdelen: waar kom ik vandaan, waar sta ik nu en waar ga ik naar toe. Bij het eerste onderzoek je hoe je opgegroeid bent: uit wat voor gezin kom je, wat zijn je normen en waarden, wat wilde je als kind graag worden. Bij ‘waar sta je nu?’ kijken we naar je keuzestijlen: wat zijn de waarden waarop je je keuzes hebt gebaseerd? Een voorbeeld: je hebt ervoor gekozen om dicht bij je ouderlijk huis te gaan studeren, omdat je daar je leven omheen hebt opgebouwd. Dan gaan we kijken welke waarden voor jou ‘thuis’ beschrijven en onderzoeken hoe je die misschien toch mee kan nemen naar een studiestad die verder weg ligt. Het derde onderdeel is heel praktisch, daarin focussen we op de keuze die je gaat maken. Wil je doorstuderen, dan kijken we wat je kunt doen om een nieuwe opleiding te leren kennen. Open dagen bezoeken bijvoorbeeld, of praten met studenten van die opleiding. Daarna is het moment om een keuze te maken. Al is dat dus niet verplicht.”

En je hoeft niet voor Avans te kiezen uiteindelijk?

“Je mag op Avans blijven, maar dat hoeft niet. Als je tot de conclusie komt dat een andere plek beter bij je past, dan staan we daarvoor open. Maar binnen Avans kun je ook een crossover maken, bijvoorbeeld naar de Associate Degree Academie.”

Wat levert SWITCH op voor Avans?

“Met SWITCH creëren we een vangnet voor studenten die uitvallen. We doen proactief veel aan studentenwelzijn, maar soms gaat het aan de achterkant nog steeds mis. Dat kun je nooit helemaal voorkomen. Een vangnet is dan wel nodig. Daarmee zeg je tegen een student: dit is okay, we gaan ervoor zorgen dat het goedkomt met jou. Ook kunnen we met SWITCH uitval beter in kaart brengen. Avans kan daar dan weer beleid op baseren. En als je op tijd ingrijpt, voorkom je dat studenten zoals ikzelf 2, 3 of 4 keer uitvallen.”

Avans steekt de komende jaren veel energie in studentenwelzijn. Is dat hard nodig?

“Je ziet dat niet alleen bij ons maar ook bij andere hogescholen. We hebben een aantal jaren te maken gehad met een burn-outepidemie, waarbij studenten op hun 19de al onderuitgingen door overbelasting, fear of missing out en gigantische druk op studie- en privévlak: alles moet perfect zijn en er mag niks misgaan. Door corona verandert burn-out plotseling in bore-out: studenten zijn nu helemaal op zichzelf aangewezen. Daarom wilde Avans SWITCH ook snel van de grond hebben. In 2 maanden tijd hebben we het opgezet.”

Hoe loopt het project momenteel?

“We zijn in november begonnen met het programma met 25 studenten. Die gaven er gemiddeld een 8,5 voor. Ik vond het zelf een magische ervaring: studenten die elkaar écht wilden helpen, meedachten met elkaar, volop persoonlijke dingen deelden om de ander verder te kunnen helpen. De aanmeldingen voor nieuwe rondes schieten inmiddels omhoog. In het tweede programma gaan we met 51 studenten aan de slag.”

Je mag hardop dromen: hoe ziet SWITCH eruit in 2025?

“Ik hoop dat tegen die tijd elke student die er behoefte aan heeft, gebruik kan maken van SWITCH. Hopelijk blijft het gratis. Ook als je naar een andere school wilt of uitgeschreven bent. En het is belangrijk dat we kunnen opschalen als dat nodig is.” En mocht ik als student nog twijfelen over deelname, hoe trek je me dan over de streep? “Ik weet zeker dat je er iets uithaalt. Ook al kom je niet tot een definitieve keuze, je leert hoe dan ook meer over jezelf. En je leert andere studenten kennen met dezelfde vragen. Uiteindelijk kom je met SWITCH dichter bij je kern. En dat is onbetaalbaar.” Dit is aflevering 2 uit een serie over de ambities van Avans rond studentenwelzijn.