Avans Extra werkt aan welzijn met dates, leefstijl en Black Lives Matter

Studentenwelzijn is een speerpunt in Avans’ Ambitie 2025. In deze serie focussen we op projecten rond dat thema. Deze keer: hoe welzijn een steeds belangrijkere pijler wordt in de extra-curriculaire activiteiten van Avans.

Zes studenten steken hun duim op voor de aandacht voor studentenwelzijn

Avans Extra bestaat inmiddels 3 jaar en heeft het afgelopen jaar een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Kun je die schetsen?

Renate: “We zijn vanuit verschillende hoeken bij elkaar gekomen, want extracurriculaire activiteiten zaten verspreid door de hele organisatie. Het College van Bestuur wilde dat het aanbod voortaan op 1 plek samen zou komen. Inmiddels werken we met een team van 8 mensen en hebben meer dan 1000 studenten het afgelopen blok gebruik gemaakt van de activiteiten op extra.avans.nl. Ze waarderen het gemiddeld met een 8,2. Een mooi cijfer dus, maar we willen meer. Meer bekendheid en een meer vraaggestuurd aanbod, dat scherper is ingestoken op welzijn en maatschappij.”

Meer bekendheid?

“We merken dat steeds meer studenten ons inmiddels weten te vinden, maar de bekendheid met de extra mogelijkheden die ze hebben kan nog altijd beter. We hebben er onderzoek naar laten doen en daaruit blijkt dat meer dan de helft van de bevraagde studenten niet van ons aanbod op de hoogte is. Dat willen we in ieder geval flink laten stijgen. We werken samen met verwijzers in de organisatie, zoals studieloopbbaanbegeleiders en het decanaat, aan het on- en offline verhogen van de bekendheid in de organisatie. Ook zijn we zijn met Ontwikkelen@avans bezig om ons aanbod op te nemen in Avans Studypath, waardoor het ook zichtbaar wordt in de Avansbrede studentenapp Avans One. Op die manier komen studenten het veel vaker tegen.”

Renate van Dierendonck-Zweers

Renate van Dierendonkc-Zweers

En welzijn en maatschappij komen duidelijker terug in het aanbod dus?

“Inderdaad. We horen van studenten terug dat ze daar behoefte aan hebben. De coronacrisis draagt daar natuurlijk aan bij. Meer dan ooit hebben studenten het nodig dat er even bij ze ‘ingecheckt’ wordt: hoe gaat het nu met jou? Docenten spelen daar een belangrijke rol in, maar zij hebben beperkte tijd en mogelijkheden. Dus bieden wij dat stukje extra, bijvoorbeeld in het programma Student Zijn In Coronatijd.”

Wat kunnen we in het nieuwe aanbod verwachten?

“We starten komend blok met leefstijl, dus workshops over voeding, slapen en bewegen. Maar ook over slim studeren, waarin je leert hoe je zo effectief en efficiënt mogelijk studeert. Ook hebben we het programma Avans Dates, opgezet door studenten van de GreenOffice. Zij koppelen studenten aan elkaar, zodat ze elkaar kunnen leren kennen. Dat kunnen romantische dates zijn, maar dat hoeft niet. Helaas is het vanwege corona een aangepaste versie, waarin de koppels met een lunchpakketje op zak een wandeling maken. Maar toch, uiteindelijk kan dat een positieve invloed hebben op je levensgeluk. Je ziet het thema welzijn ook terug in een programma als Heb Jij Even Geluk. Daarin leer je beter stil te staan bij de dingen waar je blij en dankbaar voor mag zijn. En ik vergeet nog bijna de Digital Detox voor een Dag. Daarin ervaar je hoe het is om een hele dag zonder laptop en mobiel midden in de natuur door te brengen. En natuurlijk de verdiepende maatschappelijke programma’s als Diversiteit & Inclusiviteit. Met aandacht voor onder meer Black Lives Matter en de LGBT-community.”

Wat is de link tussen Black Lives Matter en het welzijn van studenten?

“Diversiteit heeft rechtstreeks te maken met de overtuiging ‘ik mag er zijn’. In dit geval gaat het om studenten van kleur in de relatief witte omgeving die Avans is. In het programma gaan we dieper in op wat racisme eigenlijk ís, waar het vandaan komt en hoe onder andere de deelnemers hier misschien in hun dagelijks leven mee te maken krijgen. ‘Ik ben blij dat hier een keer aandacht voor is’, was een reactie die ik opving. Voor degene die dat zegt heeft zo’n programma dus echt wel een positieve invloed op het gevoel van welzijn.”

Wat zijn de komende tijd uitdagingen voor het team van Extra?

“De vraag hoe we gaan opschalen zonder aan kwaliteit in te boeten. We werken met een relatief klein team, dus het is een uitdaging om ervoor te zorgen dat we mensen uit de organisatie kunnen inzetten op bepaalde taken. Net als bij Switch bijvoorbeeld, het programma voor studenten die met hun studie willen stoppen of al zijn gestopt met hun studie. Daar werken 5 coaches uit 5 verschillende academies aan mee, die dit naast hun reguliere werk doen. We hebben meer dan 35.000 studenten, en daar willen we blijvend iets goeds voor neerzetten. Dus niemand ‘nee’ hoeven verkopen, maar ook zorgen dat de kwaliteit geborgd blijft. En we willen ook aan studenten laten zien dat we iets goeds doen met de kwaliteitsgelden die vrijkwamen door de omzetting naar een leenstelsel. Dat we hen ‘waar voor hun geld’ bieden.”

Jullie hebben ook meegedacht over de Welzijnsmonitor. Blij met het resultaat?

“Zeker. We zijn hier nauw bij betrokken. De app ziet er super uit en is ook echt leuk om te gebruiken. Bijvoorbeeld door ‘gamification’ van bepaalde onderdelen, dat maakt het wat interactiever. Daarnaast gebruiken we de data die de app oplevert om ons eigen aanbod aan te passen. In de testfase bleek bijvoorbeeld dat er bij studenten behoefte bestaat aan mindfulnesstrainingen. Dit hebben we opgepakt en op 20 april vindt zo’n training voor het eerst plaats! Die wisselwerking willen we in de toekomst veel vaker.”

Wordt Avans Extra uiteindelijk ook een platform voor medewerkers?

“Zover is het nog niet, maar de luikjes zijn al wel wat omhoog. Ontwikkelen@Avans is nu de plek waar medewerkers voor trainings- en ander aanbod terechtkunnen. Coördinator Divna van Driel en ik zijn op verzoek van onze directies met een verkenning gestart hoe we beter op elkaar aan kunnen sluiten, onder het motto ‘een leven lang ontwikkelen’. Alumni en werkveld zouden dan op termijn bijvoorbeeld ook gebruik kunnen maken van het gehele ontwikkelaanbod van Avans. We beginnen voorzichtig, met een lezing over werkgeluk van Ontwikkelen@Avans die we ook voor studenten toegankelijk hebben gemaakt. Maar uiteindelijk zal die samenwerking ongetwijfeld intensiever worden.”

Je mag hardop dromen. Hoe zie je Avans Extra voor je in 2025?

“Als een platform met een aanbod dat tegemoetkomt aan de wensen van al onze studenten, (oud)medewerkers en alumni. Waarmee we als Avans ál onze partners ontwikkelmogelijkheden bieden. Met fantastische, inspirerende trainers en veel nieuwe, innovatieve ideeën. Daar zijn we nu volop mee bezig. En als ik zie hoeveel energie daardoor in ons team vrijkomt, gaat dat helemaal goedkomen!”

Avans Extra: breed aanbod voor studenten

Bij Avans kunnen studenten zich ook ontwikkelen náást hun studie. Het brede en gevarieerde aanbod extra-curriculaire activiteiten vind je op extra.avans.nl. Elk blok staan er weer nieuwe workshops, trainingen, lezingen en events op. Deze gratis activiteiten concentreren zich rond de thema's persoonlijke ontwikkeling, maatschappij, duurzaamheid, ondernemerschap en innovatie. Welzijn wordt hier een steeds belangrijker onderdeel van.

Dit is aflevering 4 uit een serie over de ambities van Avans rond studentenwelzijn.