Modulair onderwijs in de praktijk

In het nieuwe schooljaar gaan alle opleidingen van Avans Hogeschool aan de slag met het ontwikkelen van een blauwdruk. Aan de hand hiervan kunnen we ons onderwijs volgens de uitgangspunten van de Ambitie 2025 inrichten. Docentontwikkelaars Martijn Brouwer en Rob de Haas van deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde lopen hierin voorop. Zij hebben al een modulair curriculum met keuzemogelijkheden neergezet. Via de VONK Onderwijsinnovatie-podcast kun je hun ervaringen volgen met het nieuwe onderwijs van Avans. Luister je mee?

De deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde bij Avans is in 2021 door de hbo-keuzegids verkozen tot topopleiding van het jaar. Dat komt onder meer door het modulaire onderwijs dat de opleiding biedt. Studenten hebben hierdoor meer keuzevrijheid en de mogelijkheid om in co-creatie met het werkveld aan opdrachten te werken.

Speeltuin

Rob de Haas: “We hebben een enorme speeltuin waarin deeltijdstudenten aan de gang kunnen gaan, namelijk het bedrijf waarin zij werken. Daarnaast willen we studenten de kans geven om bredere ervaring in de techniek op te doen. Dit is mogelijk door hen in de eerste 2 jaar van hun studie de mogelijkheid te geven om voor de helft van hun studietijd modules bij andere opleidingen te volgen, zoals engineering en ICT.”

Door het vormgeven van een flexibel curriculum wordt het voor studenten gemakkelijker om een eigen leerroute te bepalen. Daarnaast biedt het modulaire onderwijs ook voor docenten veel mogelijkheden. Martijn Brouwer: “Door het modulaire onderwijs krijg je bredere docenten die op alle vakgebieden in te zetten zijn en die niet alleen hun kennis delen, maar ook studenten kunnen coachen en motiveren.”

Naar de podcast

Wil je meer weten over het modulaire onderwijs bij de deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde, beluister dan deze aflevering van de VONK Onderwijsinnovatie podcast. De VONK-podcasts zijn een initiatief van Avans-innovatieregisseur Peter Kenter, die iedere maand in gesprek gaat over onderwijsinnovatie binnen onze hogeschool.

Vonk logo