Avans in podcast over vernieuwing in onderwijs

In het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT werken universiteiten en hogescholen samen aan de digitalisering van het hoger onderwijs. Marian Kat-de Jong werkte vanuit haar rol als onderwijsvernieuwer voor het Leer- en Innovatiecentrum (LIC) van Avans 3 jaar lang mee aan docentprofessionalisering binnen het versnellingsplan. Zij hield zich bezig met onderwerpen als leren digitaliseren en de transitieagenda hoger onderwijs. In de pas verschenen podcast ‘De Onderwijsvernieuwers’ vertelt ze hoe de Ambitie 2025 van Avans naadloos op deze transitieagenda aansluit.

Marian is nauw betrokken bij de ontwikkeling van het flexibele onderwijs van Avans. Als lid van het bouwteam Onderwijs en beleidsmanager bij het LIC slaat ze een brug tussen transitie- en lijnorganisatie. “Bij Avans willen we onze studenten opleiden tot wendbare en veerkrachtige professionals. We weten immers niet op welke beroepen we ze voorbereiden. Dat betekent onder andere dat ze moeten leren bewuste keuzes te maken die passen bij hun eigen ontwikkeling. Digitalisering ondersteunt dat proces. Dit is niet het doel, maar het maakt wel veel mogelijk. Zo bouwen we de applicatie AvansStudyPath, waarin alle onderwijsmodules staan en waar studenten kunnen vergelijken en kiezen.”

Ontwikkeling van docenten

Ook gaat Marian in op het veranderende beroep van de docent in het hoger onderwijs. “We verwachten heel veel van onze docenten. Ze moeten blended onderwijs ontwikkelen, toetsen maken, studenten begeleiden en nog veel meer. Het is belangrijk om aandacht te hebben voor de professionele ontwikkeling van deze groep. Ik hoop dat we daarbij ook in de toekomst uit blijven gaan van wat de docent nodig heeft.” Ben je benieuwd naar het hele gesprek? Beluister dan aflevering 1 van De Onderwijsvernieuwers online. Deze podcast is de eerste van 6 afleveringen waarin verschillende gastsprekers ingaan op de invloed van digitalisering op en in het hoger onderwijs. De podcast is een initiatief van het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT en host Tjip de Jong.