"We gaan op zoek naar verbinding"

Onderwijs en onderzoek dichter bij elkaar brengen. Dat was het doel van het festival dat de Academie voor Management, Bestuur en Finance (AMBF) in maart organiseerde. Ruim 160 medewerkers van de academie gingen in gesprek met 21 vertegenwoordigers van de verschillende Centres of Expertise (CoE’s). Projectleider Jasper Sluis was tijdens dit CoE Festival aanwezig namens het CoE Biobased Economy. “Ik hoop dat de mensen die bij mij aan tafel zitten een haakje vinden om de samenwerking op te zoeken. Of die samenwerking nu een jaar, een dag of een uur duurt.”

Als alle deelnemers zich hebben gemeld, trapt adjunct-directeur van AMBF René van Kuijk het festival af. Hij benadrukt het belang van deze middag tegenover de aanwezigen en is blij met de massale opkomst vanuit de CoE’s. “We gaan op zoek naar verbinding tussen de opleidingen en de CoE’s, maar ook tussen de opleidingen onderling. Dit is een uitgelezen mogelijkheid om te ontdekken op welke gebieden we elkaar kunnen versterken.”

Met deze middag volgt AMBF het voorbeeld van de Academie voor Welzijn, Educatie en Gezondheid (AWEG), waar in januari een soortgelijke bijeenkomst plaatsvond.

Haakje vinden

Na het openingswoord van René gaan de deelnemers in gesprek met verschillende vertegenwoordigers van de CoE’s. Een van hen is Jasper Sluis, projectleider biobased bouwen namens het CoE Biobased Economy. Hij staat volledig achter het doel van dit initiatief. “De Ambitie 2025 vraagt om een intensieve samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en werkveld. Ik hoop dat de mensen die bij mij aan tafel zitten een haakje vinden om de samenwerking met mij op te zoeken. Of die samenwerking nu een jaar, een dag of een uur duurt.”

"De kloof tussen onderwijs en onderzoek is nog te groot. Daarom is dit festival zo waardevol."

René van Kuijk, Directeur AMBF

Alle deelnemers hebben een bingokaart ontvangen. Hierop vullen de medewerkers van de verschillende opleidingen in welke kansen ze zien om samen te werken met de verschillende CoE’s, op basis van de gesprekken. De samenwerkingsvormen kunnen variëren, van een gastcollege tot de gezamenlijke ontwikkeling van een keuzemodule.

Wereld te winnen

Tijdens de gesprekken krijgt René de bevestiging dat deze middag hard nodig is. “Je merkt vandaag dat de CoE’s nog relatief onbekend zijn voor onze medewerkers. En onbekend maakt onbemind. Andersom is bij de CoE’s niet altijd bekend waar onze studenten mee bezig zijn. Met andere woorden: de kloof tussen onderwijs en onderzoek is nog te groot. Die kloof dichten we niet van de ene op de andere dag. Daarom is dit festival zo waardevol. Samen zetten we de eerste stappen.”

Hij raadt alle academies aan om soortgelijke initiatieven te nemen. “Ook om de opleidingen onderling te verbinden. Vandaag heb ik namelijk ook iets nieuws geleerd: opleidingen spreken niet altijd dezelfde taal”, verklaart hij. “Een voorbeeld: bij de opleiding Bestuurskunde betekent ‘brede welvaart’ iets anders dan bij Bedrijfskunde. Als studenten van beide opleidingen dan bij elkaar komen, wil je dat iedereen uitgaat van dezelfde definities. Dan kun je bijvoorbeeld ook samen werken aan een gezamenlijke module.”

"Ik vind het mooi om te onderzoeken hoe we elkaar kunnen helpen en ga graag in gesprek met andere opleidingen"

Jasper Sluis, Projectleider biobased bouwen

Verdiepende vervolgsessie

Na de gesprekken verzamelen de deelnemers zich voor de afsluitende borrel. Jasper heeft inderdaad haakjes gevonden om samen te werken met de academie. “Mijn indruk is dat bijna alle collega’s enthousiast zijn over mijn verhaal. Ik denk echt dat een aanzienlijk deel van die collega’s daadwerkelijk gebruikmaakt van mijn aanbod om elkaar op te zoeken. Wij kunnen als CoE iets betekenen voor een opleiding, maar andersom geldt precies hetzelfde. Zo sprak ik iemand van de opleiding Bestuurskunde die aan onze onderzoeken kan bijdragen met zaken als vergunningen. De eerste contacten zijn gelegd.”

Hoe de samenwerking met de academies er precies uitziet, weet Jasper nog niet. “Maar ik ben ook ondernemer en vind het juist mooi om te onderzoeken hoe we elkaar kunnen helpen. Ik ga ook graag in gesprek met andere opleidingen. Misschien komen we tot de conclusie dat we niet met elke academie of opleiding een raakvlak hebben. Dat is ook niet erg. Ik beschouw dit vooral als een eerste kennismaking. In een verdiepende vervolgsessie kun je wat meer de inhoud in en concrete afspraken maken. Het is al winst als studenten maar een uurtje bij ons komen kijken in een projectweek. Die samenwerking kun je daarna altijd nog uitbouwen.”

"Het belangrijkste is om samen gewoon te beginnen. Daar is lef voor nodig."

René van Kuijk, Directeur AMBF

Lef om te beginnen

Net als Jasper ziet René de middag als een vertrekpunt. “Als directie kunnen we hier ook verder mee. Bijvoorbeeld door te organiseren dat onze academie en de CoE’s elkaar nog beter weten te vinden. En door de CoE’s nadrukkelijker te betrekken bij de ontwikkeling van de blauwdrukken van onze opleidingen, zodat ons onderwijs gaat aansluiten op de onderzoekszwaartepunten van Avans. Dat zijn stappen voor de korte termijn, maar dan moet je het wel aandurven om keuzes te maken. Op lange termijn is geduld nodig voordat onderwijs, onderzoek en werkveld echt in elkaar verweven zijn.”

Hij kijkt terug op een geslaagde middag. “Ik vond het vooral mooi om te zien dat collega’s samen hun denkkracht vergroten. Als je met andere collega’s in gesprek gaat, zie je andere invalshoeken. Dat inspireert en brengt je op nieuwe ideeën. Of je stelt juist kritische vragen, vanuit jouw expertise. Dat is wat co-creatie zo mooi maakt.” René kijkt met vertrouwen vooruit. “Het belangrijkste is om samen gewoon te beginnen. Daar is lef voor nodig. Vandaag heeft deze academie de eerste stap gezet.”

Foto CoE Festival

Ook de Academie voor Duurzaam Gebouwde Omgeving (ADGO) organiseerde inmiddels een bijeenkomst tussen de academie en CoE’s, in navolging van AWEG en AMBF. Wil je hun voorbeeld volgen? Stuur dan een bericht via Teams naar bouwteamlid co-creatie Natasja Wagemakers. Zij verwijst je naar de juiste collega.