Studenten helpen mee met ontwikkeling Avans One

Voor studenten, docenten en medewerkers die tijdens hun studie of werk onderwijsgerelateerde of ondersteunende taken willen uitvoeren en informatie nodig hebben komt er Avans One (voorheen Avans Portaal). Als eerste stap komt de app voor studenten. De planning is dat de app vanaf begin van het nieuwe studiejaar volledig ingezet kan worden voor alle nieuwe en huidige studenten.

Avans One applicatie op iPhone
  • Tags Technologie & Data, Onderwijs

Studenten zijn enthousiast

In april is een uitgebreide testpilot voor Avans One gestart. Circa 70 studenten van verschillende academies helpen bij de ontwikkeling van de app door deze doorlopend te testen en feedback te geven. Studenten Vincent, Babette en Lara zijn betrokken studenten en hoorden via hun werkzaamheden bij de opleidingscommissie of Avans Medezeggenschapsraad over de mogelijkheid om deel te nemen.

Avans One studenten interview

Deelname is waardevol en gaaf

Van meet af aan waren ze enthousiast over hun deelname. Vincent: “Je hebt de kans om echt iets bij te dragen”. Babette: “Heel leuk en interessant”. Lara: “Supergaaf om hier aan mee te kunnen werken”. Het gegeven dat ze mee konden werken aan zo’n proces binnen Avans, beoordeelden ze alle drie als heel waardevol. “Je komt erachter dat er heel wat komt kijken bij het implementeren van een app, het is niet zo maar iets. Je merkt dat er veel zaken zijn om rekening mee te houden. Of zaken die op het eerste gezicht niet handig lijken, maar dat je begrijpt waarom het toch nodig is. Denk aan het gebruik van een pincode in verband met privacy.”

Het testproces

Aan het begin van de pilot installeerden de studenten de nieuwe testapp en gebruiken ze de oude app nauwelijks of niet meer. “In eerste instantie ga je gewoon overal op klikken, en kom je nog veel tegen. Bepaalde foutmeldingen of dat het laden van een pagina te lang duurt. Dubbele dagen in een agenda. Via een button in de app kun je heel makkelijk en laagdrempelig feedback geven. Ideaal daarbij is dat je direct een screenshot van de desbetreffende plek mee kunt sturen. Dat maakt dat je weinig hoeft uit te leggen. Nu gaandeweg merk je, dat de aanpassingen specifieker en minder worden. Elke drie weken nemen we deel aan een reviewsessie waar alle nieuwe ontwikkelingen en aanpassingen worden doorgenomen. Dan zie je of je idee echt wel zo gebruiksvriendelijk is als bedacht. En natuurlijk is het erg leuk om je eigen feedback verwerkt te zien in de app. De gegeven feedback wordt overigens wel anoniem behandeld, wat prettig is voor iedereen.”

Verbeteringen in de nieuwe app

Het is de bedoeling dat Avans One in ieder geval de functionaliteiten van de huidige Avans app bevat. Daarbovenop worden nieuwe opties voor studenten toegevoegd. “Heel fijn is dat – zeker in deze coronatijd – alle MS Teams vergaderingen direct zichtbaar zijn in de agenda van de nieuwe app. Normaal had ik verschillende apps nodig gehad hiervoor. Nu heb je in één oogopslag alles bij de hand. Sowieso is het beginscherm fijner met agenda en artikelen bij elkaar. Een andere hele nuttige toevoeging is de weergave van cijfers. Je kunt in een staafdiagram zien wat je behaald hebt en hoe zich dat verhoudt tot klasgenoten. Ook prettig is de optie om meerdere roostergroepen toe te kunnen voegen, en dat je makkelijk de gegevens van een docent kunt opzoeken om een afspraak te maken. Of dat je bepaalde vakken een andere kleur kunt geven, bijvoorbeeld als ze binnen een ander curriculum vallen. Dat maakt het veel duidelijker.”

Een optie waarvan ze hopen dat die nog wordt toegevoegd, is het zichtbaar maken van alle cijfers. Nu zie je nog de laatst behaalde cijfers van de afgelopen 3 maanden. En dat je gaat zien hoeveel studiepunten je nog te behalen hebt op het totaal. Deze feedback hebben ze inmiddels ook teruggegeven aan het ontwikkelteam.

Mooie en zinvolle samenwerking

Al met al zijn de studenten er unaniem van overtuigd, dat deze app een goede verbetering gaat zijn. En dat alle studenten de app heel snel als ‘het nieuwe normaal’ zullen beschouwen. “De app spreekt echt wel voor zich met duidelijke kopjes. Het is geen doolhof om ergens te komen.” Dit resultaat is straks mede te danken aan hun eigen input en medewerking. En daarmee een erg mooi voorbeeld van hoe studenten succesvol betrokken worden bij de ontwikkeling van data en technologie binnen Avans!