Sneller en beter toetsen met RemindoToets

RemindoToets is een digitaal platform voor het maken, beheren en afnemen van toetsen. Met digitale toetsen bespaart iedereen een hoop tijd, bovendien gaat de kwaliteit van de toetsen ermee vooruit.

Screenshot afkomstig uit Digitaal Toetsen STEP Methode

David Danish werkt bij Avans Deeltijd. Binnen Avans is hij de enige docent Engels die ervaring heeft met RemindoToets. Hij volgde de training en alleen dan mag je ermee werken. David: “Afgelopen jaar heb ik digitale toetsen afgenomen bij de opleiding Finance & control. Daar ben ik helemaal tevreden over. Remindo is een effectieve methode. De toetsen zijn duidelijk en bijna altijd foutloos. ”

Ron Geurts van Kessel doceert Engels bij AB&I. Hij volgde nog geen cursus maar verdiepte zich al wel in Remindo. “Als ik een papieren toets maak, loop ik wel eens bij een collega binnen. Maar alleen binnen mijn eigen academie. Straks gaan we toetsen maken met input van docenten van alle academies en zelfs buiten Avans. Iedereen zet zijn vragen in de database. Stel je eens voor wat een schat aan informatie er dan vrijkomt. Een organisatie als Avans behaalt daar natuurlijk veel winst.”

“Remindo draait niet alleen om tentamens,” weet David. “De oefentoetsen leveren ook veel op. Grammatica is een vervelend onderdeel bij Engels. Dat kunnen studenten binnen Remindo oefenen. Ze zien meteen op welke onderwerpen ze tekort schieten en oefenen daar verder mee. Ik zie ook in het systeem op welke onderdelen studenten laag scoren. Die behandel ik in mijn les.”

Tijdbesparing

Tijdbesparing is een belangrijk voordeel van Remindo. Dat begint al aan de voorkant. David: “Je zet de vereisten voor een toets in een zogenaamde matrijs. Je geeft onder meer aan over welk onderwerp het gaat, of het een schrijfopdracht is of dat je vocabulaire wilt toetsen. En je vult in hoe lang het mag duren. Op basis van die vereisten produceert het systeem een toets met vragen uit de database. Vroeger deden we daar 12 uur over. Volgens het vierogenprincipe kijkt een andere docent de toets dan nog een keer na. In een eerder stadium beoordeelden andere docenten de vragen in de database al. Iedereen kan verbeteringen aanbrengen. Zelfs studenten die vinden dat de vraagstelling niet deugt, kunnen dit aangeven. Zo verbeteren we de kwaliteit van onze toetsen.”

Meerkeuzevragen

Ron: “Ook op het nakijken boek je tijdwinst. Het controleren van een toets met meerkeuzevragen is normaal een hele klus. Die tijd gebruik ik liever om mijn lessen te verbeteren. Remindo kijkt deze toetsen voor je na. De docent zet de resultaten  daarna in studieinformatiesysteem Osiris. Dat gaat veel sneller dan voorheen. Studenten vinden dat  prettig. Woordjes of invuloefeningen kijkt Remindo ook na. Alleen schrijftoetsen niet. Voor je tijd bespaart, heb je er trouwens wel al een hoop uren in gestopt. Het systeem is niet eenvoudig en het duurt ook even voor je al je vragen hebt ingevoerd.” 

David: “Bijkomend voordeel van digitaal toetsen is dat studenten hun antwoorden optikken. De meeste studenten-handschriften zijn moeilijk leesbaar. Ze schrijven bijna nooit meer met pen en papier. Digitaal toetsen sluit dus ook nog eens prima aan op de manier waarop studenten werken.”

Nooit meer het probleem van een onleesbaar handschrift