Ontwikkelen in een lerende organisatie

De maatschappij verandert en mensen veranderen mee. De banen van gisteren zijn vandaag weer anders. Om studenten op te leiden die klaar zijn voor de wereld van morgen, willen wij zelf ook klaar zijn voor de toekomst.

Om daarin voorop te blijven lopen geeft Avans een voortdurende ontwikkelimpuls via Ontwikkelen@avans. Een omgeving waar je al het ontwikkelaanbod vindt, Avansbreed en specifiek voor jouw functie. Een online omgeving die al bestond, maar continu vernieuwt. Van aanbodgericht naar vraaggestuurd. Relevant aanbod dat aansluit op jouw functie en breed aanbod op basis van leerthema’s. Daarbinnen vind je een palet aan mogelijkheden dat zich onderscheidt in vorm, inhoud en diepgang. Voortaan alles op 1 plek. Dus ga naar Ontwikkelen@avans en haal het beste uit jezelf.

Aanbod afgestemd op werksituatie

Projectleiders Eva Deurloo en Mieke Buijs vertellen hoe belangrijk het is dat het aanbod aansluit op de werksituatie van medewerkers. “Avans zit op dit moment midden in de ontwikkeling naar modulair onderwijs”, vertelt Eva. “Dat vraagt nogal wat van docenten die nieuw onderwijs ontwikkelen en dat vanaf september 2024 ook gaan verzorgen.” Dan helpt het als ze zich op dat vlak kunnen ontwikkelen. Dat kan door het volgen van een incompany training, maar ook door bijvoorbeeld een podcast te beluisteren over modulair onderwijs in de praktijk. Er zijn zoveel mogelijkheden. Je kunt een intensieve training volgen, maar ook gewoon leren op je werkplek, door informatie te lezen, filmpjes en PowerPoints te bekijken, met experts in gesprek te gaan. Daarbij kun je je eigen moment kiezen, dus wanneer het jou uitkomt."

Eva: “Een mooi voorbeeld is dat de moduleontwikkelteams van een van de Avansacademies de module ‘Inzicht in moduleontwikkeling’ volgden. Incompany en tijdens het ontwikkelproces. Zo kregen ze de inhoud ‘just in time’ en konden ze direct aan de slag met vragen waar ze tegenaan liepen tijdens het ontwikkelen.”

Veranderende rollen

Eva: “De ambitie van Avans heeft impact op de rollen en taken die medewerkers uitvoeren. Hier willen we met passend ontwikkelaanbod in ondersteunen. Dit doen we door te zorgen voor aanbod dat aansluit bij specifieke groepen. We maken onderscheid tussen docenten, onderzoekers, leidinggevenden en ondersteunend personeel. Om tot passend aanbod te komen is vooronderzoek nodig.

Per doelgroep gaan we na wat er van ze verwacht wordt en welke ontwikkelvragen daarbij horen. Naast aanbod per doelgroep kan dit ook generiek aanbod zijn dat op meerdere doelgroepen van toepassing is. Zoals de Leergang richting geven aan zelforganisatie en de videoreeks om als team succesvol aan de slag te gaan met zelforganisatie. Iets wat nu actueel en urgent is, is het leren werken met de nieuwe onderwijsapplicaties AvansEduPlatform en AvansStudyPath. Daarvoor ontwikkelen we passende leermogelijkheden.”

Voortdurende ontwikkeling

Mieke: “Ook Ontwikkelen@avans is voortdurend in ontwikkeling. We halen input op uit de ambitie, denk aan co-creatie. Diversiteit en inclusie daarentegen komt niet uit de ambitie, maar is wel een onderwerp dat het College van Bestuur op de agenda wil hebben. Het gaat echt om actualiteit en waar we naartoe willen bewegen.”

Eva voegt toe: “Artificial Intelligence is ook zo’n actueel en urgent onderwerp waar we niet omheen kunnen. Er is veel vraag naar scholing op dat vlak. We houden altijd onze oren en ogen open.” Mieke: “Zo hoorden we van de roadshow over Privacy & Security. Als dat zo belangrijk is binnen Avans, dan wil je dat medewerkers zich daarin verdiepen. Ze moeten dat natuurlijk wel kunnen vinden op Ontwikkelen@avans. Hoewel er op dit moment nog niets live staat, hebben we wel meteen contact opgenomen om samen te onderzoeken hoe we dit dan vorm kunnen geven.”

Diversiteit

Eva: “We ontwikkelen niet alleen nieuwe leerthema’s, maar breiden ook de diversiteit binnen de leerthema’s uit. Zo vind je naast een workshop of training over een bepaald onderwerp ook webinars of video’s en leesmateriaal om bijvoorbeeld met collega’s door te nemen.”

Zoeken en gebruiken

Eva en Mieke zijn natuurlijk nieuwsgierig naar hoe medewerkers Ontwikkelen@avans ervaren. Vinden ze wat ze zoeken? Welke leermiddelen gebruiken ze? Hebben ze positieve ervaringen of aanbevelingen? Mieke: “We weten dat mensen op zoek zijn gegaan naar leeractiviteiten in verband met hun I-TOP. En dat ze zich oriënteerden op hun professionele ontwikkeling. 1 januari was de deadline voor het inleveren van die I-Top. We hebben een mooi aanbod dat daarbij aansluit.”