Een kijkje in de keuken bij scrummaster Willemien Liesker
Scrummen? Scrummaster? In eerste instantie associeer je deze termen misschien met een gezelschapsspel of een activiteit in de sportschool. Verkeerd gedacht! Het zijn termen die voortkomen uit het agile werken. De transitie waar we met Avans nu middenin zitten. Daarom dit keer een kijkje in de keuken bij een Avans scrummaster.
Focus op het proces
Willemien Liesker maakte begin dit jaar de overstap van Programma Officer bij BOOST IT naar scrummaster. Inmiddels is ze gekoppeld aan twee teams: Security team en Integratie team. Beide teams bieden ondersteuning (op veiligheids- en ICT-vlak) en hebben naast de scrummaster ook een product owner en een aantal specialisten (op veiligheids- of ICT-gebied). Het eerste team bestaat al wat langer en het tweede is begin dit jaar gestart. “In beide teams vliegen de vaktermen je om de oren. Soms heb ik inhoudelijk geen idee waar het over gaat en lijkt de gesproken taal voor mij echt Chinees. Dat is geen enkel probleem. De taak van een scrummaster is juist om te focussen op het proces, niet op de inhoud. Ik ben bezig met de manier waarop we werken, en te bekijken hoe we dit kunnen optimaliseren.”
Werkzaamheden
“Als scrummaster ben je soms coach, soms mentor, geef je inhoudelijke trainingen en ben je een soort van Agile ambassadeur binnen de organisatie. Je faciliteert bijeenkomsten en je neemt belemmeringen weg voor het team waar nodig. Naast de werkzaamheden voor de teams ben ik ook lid van het scrummasters Gilde. Hier werken we gezamenlijk aan organisatorische vraagstukken, onderzoeken we wat de juiste ondersteunende tools zijn en introduceren we manieren om onszelf te verbeteren. Een leven lang leren, is voor iedereen van belang!”
Scrummen als methodiek
“Agile werken is een flexibele, wendbare manier van werken, dat een aantal voordelen oplevert. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijker op veranderingen inspelen en eenvoudiger bijsturen. Agile is ook een soort manier van denken, van organiseren. Het gaat er ook om hoe je je opstelt, als in een ‘nieuwe’ mindset. Scrummen is een methodiek, die onderdeel is van deze werkwijze. Er is overigens niet één ‘juiste’ of perfecte methodiek. Elk team heeft andere type personen, een bepaalde flow met elkaar en is langer of korter een team. Er is ook niet één type scrummaster. De ene persoon is wat meer ondersteunend, terwijl een andere meer coacht. Het is dus belangrijk om te bekijken waar een team op dat moment behoefte aan heeft, en welke scrummaster het beste hierbij past. Het gaat om de goeie match.”
Retrospective
“Binnen agile werken vallen een aantal vooraf bepaalde bijeenkomsten. De retrospective is er daar één van. We evalueren dan de voorbije periode. We bespreken bijvoorbeeld hoe de samenwerking is verlopen, waar we tegenaan liepen, of dat de focus goed was. De scrummaster is de aanjager van zo’n bijeenkomst. Door de juiste vragen te stellen kom je samen steeds wat verder. Het is een heel fijn, vast moment om het proces te kunnen bespreken. Overigens is een scrummaster niet iemand die bepaalt. Hij of zij komt samen met het team tot agendapunten en nieuwe inzichten. Het is de uitdaging om te kijken hoe teamleden zaken sneller kunnen uitspreken. Iedereen is daar anders in. Je kunt niet optimaal leveren, als zaken blijven hangen. Een gemotiveerde, blije medewerker levert uiteindelijk meer op voor Avans. Openheid is belangrijk, zodat we samen bekijken wat we kunnen doen. Soms voel ik me zelfs een beetje een psycholoog.”
Leuker en luchtiger maken
“Als scrummaster zie ik het als één van mijn taken om het werk soms wat luchtiger te maken. En dat kan wat mij betreft prima gepaard gaan met wat creativiteit en humor. Het is ook wel een beetje grappig als je naar de combi kijkt: ik met mijn marketingachtergrond in twee teams met heel ICT- en security experts. En toch werkt het, en proberen we samen dat synergetische effect te creëren. Ik denk juist wel aan zaken, waar zij zelf niet aan denken. En zo gaan we samen voor 1+1=3.”
API-Award
“Een leuke uitwerking hiervan is de API-award, die ik dit voorjaar binnen het Integratie team heb geïntroduceerd. API is een technische term, die veel in dit team gebruikt wordt. Met een API-koppeling wissel je data uit tussen twee of meer verschillende softwaresystemen. Ik kende die term niet, maar bedacht om er wat grappigs en creatiefs mee te doen. Daarmee is de API-award in het leven geroepen. Een award in de vorm van een grote chocolade AAP met de foto van het teamlid erop, die de award verdient. Bij de eerste uitreiking had ik zelfs mijn zoon gecharterd om deze award bij het desbetreffende teamlid thuis te bezorgen precies op het moment dat we digitaal vergaderden. Ik krijg er echt een kick van als ik zo anderen kan verrassen en blij maken!”
Kleine dingen
“Een nieuwe dynamiek in het team brengen kan ook met kleine dingen. Zo was het team gewend om tijdens dagelijkse bijeenkomsten altijd een rondje van links naar rechts te maken aan de hand van foto’s van de teamleden. Tijdens één van die bijeenkomst gaf ik spontaan aan, dat we die dag in het midden gingen starten. Voor mij is zoiets heel normaal, maar stiekem merk je dat iedereen toch even van slag is.
Continue verbeteren
“De grootste uitdaging voor mij is het naar een hoger level brengen van het team. En als dat kleine stapjes zijn, is dat ook ok. Er komt best veel af op het team in deze transitieperiode. Verbeteren blijft een continue proces, ook als het team al wat verder is. Je zou gekscherend kunnen zeggen, dat een zelforganiserend team uiteindelijk zonder scrummaster kan. Dat het hoogste doel is om jezelf overbodig te maken eigenlijk. Maar in de praktijk zal dat wel meevallen, en daar ben ik wel blij mee. Want ik zie mezelf deze scrummaster taak nog wel een tijdje uitvoeren. Het past goed bij me en ik vind het super dat ik bij Avans de kans heb gekregen om deze rol te mogen oppakken. En ook ik leer nog elke dag!”