Succesvol ontwerpen in Teacher Design Teams

Avans wil studenten meer keuzevrijheid geven en biedt daarom vanaf 2025 modulair onderwijs aan. Vanaf het nieuwe studiejaar gaan hiervoor binnen iedere opleiding van Avans Teacher Design Teams aan de slag met het ontwikkelen van een blauwdruk. Deze teams van twee of meer docenten (her)ontwerpen samen met een leer- en onderwijscoach het onderwijs. Om kennis over Teacher Design Teams binnen Avans te vergroten was er op 24 juni een webinar onder leiding van Dr. Tjark Huizinga. Kijk je mee?

Avans Teacher Design Teams aan de slag met het ontwikkelen van een blauwdruk.

Dr. Tjark Huizinga is onderzoeker bij het lectoraat Innovatief en Effectief Onderwijs van Saxion Hogeschool en expert op het gebied van de Teacher Design Team-methodiek. Hij deed uitgebreid onderzoek naar de toepassing van Teacher Design Teams in de praktijk en werkt zelf als onderwijskundige al jaren met deze methodiek. Aan de hand van verschillende voorbeelden, zoals de ontwikkeling van de Saxion Parttime School en HRM Labs, vertelde hij wat de toegevoegde waarde van Teacher Design Teams is bij onderwijsvernieuwing. Wat er wel en niet werkt in de praktijk en hoe Avans dit kan inzetten voor het realiseren van de Ambitie 2025.

Beter onderwijsmateriaal

Tjark: “Onderzoek laat zien dat wanneer docenten vanaf het begin betrokken zijn bijonderwijsvernieuwing, de kans op succes toeneemt. Wanneer Teacher Design Teams bij elkaar komen zie je dat er goed onderwijsmateriaal wordt ontwikkeld, zeker als zij daarbij ondersteuning krijgen. Vaak worden er dan ook nieuwere inzichten in een curriculum verwerkt en kijken ze kritischer naar leeractiviteiten en inhoud.” Tijdens de webinar ging Tjark verder in op de samenstelling van Teacher Design Teams en vertelde hij hoe de rol van docenten en onderwijsondersteuners binnen deze teams eruitziet. Ten slotte besprak hij veelvoorkomende valkuilen op het gebied van doelstellingen, tijd en kwaliteit en stond hij stil bij manieren om deze problemen te ontwijken.

Webinar terugkijken

Heb je de webinar gemist of wil je het nog een keer zien? Bekijk dan de video.

Bezoek ook eens Community Onderwijs 2025 wanneer je meer wilt lezen over de ervaringen die docenten, leer- en onderwijscoaches binnen de Teacher Design Teams opdoen.