Tips voor werken op afstand

Nu werken op afstand het nieuwe ‘gewoon’ is geworden, delen we graag een aantal handige tips.

Online vergaderen

Online vergaderen kun je doen met Microsoft Teams of met Skype for Business. Vergaderen met Teams wordt door veel collega’s als prettig en stabiel ervaren. Als er ook externe medewerkers deelnemen aan een vergadering, dan kun je dat ook via Teams doen. Maar als je met een grote groep externen vergadert, dan is Skype weer een betere oplossing. 

Presentatie of scherm delen 

Tijdens een online Teams-vergadering kun je een presentatie of scherm delen. Dit doe je als volgt: 

  1. Open voor de vergadering je presentatie of het scherm dat je wilt delen.

  2. Klik tijdens de vergadering op ‘delen’ (rechthoek met pijl).

  3. Klik op je presentatie of het scherm dat je wilt delen. 

  4. Wanneer je klaar bent, klik je op ‘delen stoppen’. 

Scherm delen Teams

Als luisteraar kun je tijdens een presentatie ook zelf door de PowerPoint-presentatie lopen. Als je 2 schermen hebt kun je daarnaast ook eenvoudig chatten. 

Bewaar berichten in Teams

In Teams kun je berichten opslaan zodat je deze ook later kunt lezen. Ga daarvoor met de cursor op het bericht staan, klik rechtsboven op de drie bolletjes. Klik op ‘Dit bericht opslaan’. Je kunt je lijst met opgeslagen berichten opvragen door bovenaan in de zoekbalk ‘/opgeslagen’ te typen. Of door onder je profielfoto op 'Opgeslagen' te klikken. Wil je een opgeslagen bericht weer uit de lijst verwijderen? Ga dan weer met je cursor op het bericht staan, klik rechtsboven op de drie bolletjes en klik op ‘Dit bericht niet meer opslaan’. 

Bewaar berichten in Teams

Werken in Teams

Gebruik het @-teken

Wil je dat alle collega’s binnen jouw Team een melding krijgen van je bericht? Typ dan eerst ‘@team’ en klik dan op de naam van het team. Als je wilt dat alleen specifieke collega’s een melding krijgen, typ dan eerst ‘@’ en de naam van je collega. Klik vervolgens op de naam die verschijnt. Wil je een collega een privébericht sturen? Gebruik dan de chatfunctie. 

Reageer direct onder een bericht

Als je reageert op het bericht van een collega, zet je je reactie direct onder dat bericht. Reageer dus niet door een nieuw gesprek te starten, onderaan je berichtenoverzicht. Op die manier blijven berichten die bij elkaar horen, ook bij elkaar.

Beantwoorden Teams

Stel je bereikbaarheid in

Rechtsboven in Teams zie je je profielfoto met een gekleurd bolletje. Dat geeft je bereikbaarheid aan. Als je op je foto klikt, kun je je status aanpassen. Als je Teams niet geopend hebt, staat je status automatisch op ‘Afwezig’.

Bereikbaarheid instellen Teams

Bereik collega’s via (groeps)chat 

Als je apart met collega’s wilt chatten, ga je naar de chatomgeving linksboven in Teams. Typ de naam van je collega. Je kunt ook andere collega’s toevoegen, zodat het een groepschat wordt. 

Bereik collega's Teams