Online onderwijs
Lege klaslokalen, vergaderruimtes en kantines. Door de corona-crisis is het nog steeds de realiteit van de dag en zijn we grotendeels aangewezen op online onderwijs. De omschakeling van fysiek naar online onderwijs heeft een beroep gedaan op de creativiteit en aanpassingsvermogen van onze docenten en medewerkers. Als organisatie hebben we laten zien dat we wendbaar zijn. Onder de veelgestelde vragen op deze pagina vind je veel informatie, tips en trucs over online onderwijs welke we we het afgelopen jaar hebben verzameld. Deze kennis willen we graag met je delen.

Veelgestelde vragen
Docenten die hulp nodig hebben bij het online lesgeven, kunnen terecht bij hun ICTO-coach. De ICTO-coaches hebben hiervoor ook een handig online magazine ontwikkeld.

Voor hulp of tips kun je ook terecht bij Multimedia Support. In deze Sway vind je handige tips over het maken en geven van onderwijs op afstand. Zo bieden we via mymedia.avans.nl ook ‘My Rooms’ aan, een tool waarmee je webinars kunt opzetten.
Toolbox digitale werkvormen
In een fysieke les, weet je als docent welke werkvormen je kunt gebruiken voor welke doeleinden. Bij het vormgeven van onderwijs op afstand is dit lastiger. Het LIC heeft daarom een toolbox ontwikkeld die docenten helpt met de inzet van verschillende digitale werkvormen en welke tools je kunt gebruiken. Daarnaast vind je in de toolbox handige tips over waar je rekening mee moet houden bij digitaal onderwijs. Laat je inspireren!
Blended Leren Ontwerp Tool
Om ontwikkelaars te helpen bij het maken van de juiste keuzes bij het opzetten van een leerarrangement heeft de Academie voor Deeltijd (AVD) de Blended Leren Ontwerp Tool (BLOT) ontwikkeld. In de tool vind je de vijf stappen voor het ontwerpen en ontwikkelen van een leerarrangement. Per leerfase wordt omschreven weke werkvormen je hiervoor kunt aanbieden en welke online tools je kunt gebruiken. Begrippen worden toegelicht, een voorbeeld uitgewerkt en je vindt er links naar extra literatuur . Neem contact op met de onderwijskundige of ICTO-Coach van jouw opleiding om samen een blended leerarrangement te ontwerpen.
Tips voor docenten en onderwijsondersteuners
Kun je als docent of onderwijsondersteuner tips gebruiken bij het aanbieden van onderwijs op afstand? In de sessie ‘Ondersteuning en professionalisering van docenten’ tijdens de SURF Onderwijsdagen 2020 blikten professionals terug op een half jaar online onderwijs.
ICT-Support
Je kunt met je vragen natuurlijk ook terecht bij ICT-Support. Zij hebben ook middelen beschikbaar om digitaal onderwijs mogelijk te maken, zoals headsets. Deze zijn op afspraak af te halen in één van de geopende Avans gebouwen.
In de eerste weken van de Corona-crisis verzamelden de ICTO-Coaches praktische en didactische tips vanuit verschillende bronnen. De tips hebben ze overzichtelijk gebundeld in het document "overzicht adviezen digitale didactiek". Ze staan in volgorde van praktisch en direct toepasbaar tot tips die meer tijd en ervaring vragen bij didactisch verantwoord gebruiken van leertechnologie en het ontwerpen van online onderwijs.

ICTO-Coaches en onderwijskundigen hebben de tips omgezet in een stappenplan en uitgangspunten voor afstandsonderwijs binnen hun academie.

In tijden dat fysiek onderwijs niet mogelijk is en we uit moeten wijken naar digitaal onderwijs wordt er veel gevraagd van de creativiteit en aanpassingsvermogen van onze docenten.

We hebben gemerkt dat het 1-op-1 omzetten van fysiek onderwijs naar digitaal onderwijs vaak niet werkt. Digitaal onderwijs vraagt om nog meer aandacht voor didactiek. In de basis gaat dat om het ontwerpen van online leeractiviteiten. Hiervoor heeft het LIC een flexibel leerarrangement ontwikkeld. Het bestaat uit drie thema’s die je zelfstandig kunt bestuderen. Het is een goed alternatief voor de BDB-C-module.
Vanuit het Versnellingsplan is een placemat ontwikkeld met drie principes van inspirerend en activerend online onderwijs.
Vanuit de ICTO-community een overzicht gedeeld met online werkvormen en bij de Academie voor Gezondheidszorg (AGZ) is een stappenplan ontwikkeld voor het herontwerpen van onderwijs. Dit stappenplan biedt uiteraard ook houvast voor andere academies.
De ICTO-Coaches van Avans Hogeschool hebben een overzicht gemaakt van alle digitale onderwijs tools die we tot onze beschikking hebben en ze een plek gegeven op tools.avans.nl. Deze tools kunnen gebruikt worden om online onderwijs mogelijk te maken.
De tools zijn onderverdeeld in burcht-, stad- en plattelandsapplicaties. Dat zegt iets over het beheer en de veiligheid van de tools. In de burcht zitten de kernapplicaties die door Avans worden beheerd en waarvan je mag verwachten dat ze veilig zijn.
Wil jij meer weten over het inzetten van kernapplicaties voor online onderwijs volg dan het leerarrangement Thema 3 - Kernapplicaties.

Vanaf september start een nieuwe lichting eerstejaarsstudenten bij Avans. Hoewel we er alles aan doet om met name de eerstejaarsstudenten fysiek les te geven bestaat de kans dat een deel van het onderwijs online wordt aangeboden. Voor studentsucces is het van groot belang dat er bij aanvang meteen aandacht is voor studentbinding. Maar hoe pak je dat aan?
Op de website van SURF is veel informatie te vinden waaronder de webinar "binding met de nieuwe lichting studenten", een must-see voor alle docenten. Een van de sprekers is Nicole van den Braak van de Academie voor de Technologie van Gezondheid en Milieu (ATGM).
You are seeing this because you have not accepted our advertising cookies.
If you want to see our videos, please change your cookie preferences.
Informatie over studentbinding kun je ook vinden op de website Onderwijskennis.nl. Op deze pilot website vind je een overzicht van de stand van zaken uit de wetenschap over belangrijke onderwijsthema’s waaronder "blended learning". Ook tref je kennisbronnen aan die je kunt benutten bij specifieke vraagstukken en bij praktische verbeteringen en -vernieuwingen. Daarnaast hebben handreikingen, praktische tips en vernieuwingsprojecten een belangrijke plek.
Hester Morssink van VU Learn! heeft op basis van een literatuurstudie een checklist ontwikkeld die gebruikt kan worden om te kijken waar je verbeteringen kunt aanbrengen die ervoor zorgen dat jouw studenten zich goed voorbereiden op een fysieke bijeenkomst. De checklist kan ook worden gedownload.
In deze periode van digitaal afstandsonderwijs wordt een nog groter beroep gedaan op het vermogen tot structuur aanbrengen en zelfstandig leren. Extra stimulans van jou als docent kan je studenten helpen om motivatie te vinden én vast te houden.
Bij Avans Hogeschool gebruiken we zes bouwstenen voor leren, het ontwerpen en verzorgen van ons onderwijs. Ook nu wij het onderwijs digitaal aanbieden op afstand, is het van belang om rekening te houden met deze bouwstenen.

De expertisegroep heeft een poster gemaakt van deze zes bouwstenen voor leren bij digitaal afstandsonderwijs. Met deze poster laten zij zien hoe je als docent bij digitaal afstandsonderwijs inspeelt op het lerende brein van onze adolescente student.
Heb je behoefte aan inspirerende voorbeelden of kun je wel wat tips gebruiken om studenten te betrekken bij je online les? In de video's een ‘Een koffie break met…’. deelt Petra Wentzel van de community Online Binding handige tips en praktijkvoorbeelden. Van docenten, voor docenten!
In een tijd waarin alle studenten en docenten thuis moeten zitten en al het onderwijs online wordt aangeboden, heeft de Open Universiteit een website ontwikkeld met daarin richtlijnen, handreikingen, tips en aanwijzingen voor het ontwikkelen, inrichten en begeleiden van online onderwijs. Alle inzichten en ervaringen die zij hebben opgedaan met het online onderwijs van de Open Universiteit worden hier samengebracht en toegankelijk gemaakt voor iedereen die nu te maken heeft met de omschakeling naar het online aanbieden van onderwijs. Deze website is een groeiwebsite, elke dag zal er nieuwe informatie bijkomen.
Ook binnen de SURF Communities, de schakel van mensen binnen het onderwijs en onderzoek die werken aan ICT-innovatie, is veel informatie te vinden over online onderwijs en didactiek. Je vindt er interessante artikelen en handige informatie en tips.
De NTI heeft een website ontwikkeld die dient als inspiratie voor onze E-Learning ontwikkelaars en docenten. Op deze website vind je een keur aan werkvormen die gebruikt kunnen worden voor E-Learning doeleinden. Er kan gefilterd worden op niveau, soort begeleiding, type module en/of de zintuigen die met deze werkvorm wordt geprikkeld.
Bij de meeste werkvormen staat ook beschreven welke technische toepassing hiervoor kan worden gebruikt.

Tot slot de website Onderwijskennis.nl, dé plek waar onderzoek en de onderwijspraktijk verbonden worden. De website maakt kennis uit onderzoek toegankelijk en overzichtelijk, zodat jij als professional wetenschappelijke inzichten in de praktijk kunt toepassen en hiermee je dagelijkse werk kunt verbeteren.
Op deze pilot website vind je een overzicht van de stand van zaken uit de wetenschap over belangrijke onderwijsthema’s. Ook tref je kennisbronnen aan die je kunt benutten bij specifieke vraagstukken en bij praktische verbeteringen en -vernieuwingen. Daarnaast hebben handreikingen, praktische tips en vernieuwingsprojecten een belangrijke plek.
Laat je inspireren!
Studentendecaan op afstand
Het werk van Avans studentendecanen gaat ook in het digitale coronatijdperk gewoon door. Heidi Beerepoot is al een aantal jaar decaan bij de Academie voor Sociale Studies Breda (ASB) en zorgt samen met haar...
Ontdek meerVisie op ‘blended’ leren in coronatijd
Paul Marijnissen is werkzaam als ICTO Coach bij de Academie voor Communicatie & User Experience (ACUE). Vier dagen per week ondersteunt hij docenten van zijn academie bij hun ICT-vragen en wensen. Met de maatregelen...
Ontdek meerColleges via MS Teams
In deze coronatijd is iedereen ad-hoc en massaal overgestapt op online lesgeven. Jordy Vissenberg – docent/coach – had hier inmiddels al behoorlijk wat ervaring mee opgebouwd. Hij was namelijk één van de eersten binnen...
Ontdek meerICTO Coaches van grote waarde bij Online Onderwijs
Sinds circa 2 jaar heeft Avans in elke academie ICTO Coaches. De kerntaak van een ICTO Coach is het helpen van docenten bij het didactisch verantwoord inzetten van digitale onderwijstools. Elfi Scheffers is – samen met...
Ontdek meer